Mark Pansar is al lang geen onbekende meer in de karpervisserij. De gedreven Belg maakt al meerder decennia de wateren in België daaromheen onveilig. En met succes! In deze masterclass beantwoord Mark enkele vragen en geeft hij tips waarmee jij misschien wel die ene winterbak gaat vangen. Veel leesplezier!
Wanneer gaat bij jou de winterknop om, en is dit een naadloze verlenging van de herfstvisserij?
Goh dat hangt van jaar tot jaar af. Vooral de watertemperatuur speelt voor mij hierin een grote rol op meerdere vlakken. Voor mij is het winter, onder water, vanaf het moment dat de watertemperatuur onder de tien graden zakt. Voorvoeren is dan ook puur afhankelijk van dit gegeven. 19
Dus hoe lager de watertemperatuur, hoe minder ik voer, doch kan dit veranderen als de temperatuur stagneert. Ik heb wel gemerkt dat de watertemperatuur ieder jaar ongeveer gelijk is met de tijd van het jaar.
Een verlenging met betrekking tot mijn herfstvisserij kan het zeker worden al is dit afhankelijk of ik al dan niet voldaan ben met de vangsten tem november. Als dit doel bereikt is, vertrek ik weliswaar naar de meer echte winterwateren.

Wat gebruik je qua winteraas en hoeveel voer je en waarmee?
Dat is puur maar dan ook puur afhankelijk van het bestand aan karper maar vooral ook aan het witvisbestand dat er zwemt. Natuurlijk aas en blikmaïs zijn uiteraard de meest interessante maar zijn jammer genoeg niet op ieder water inzetbaar. Vooral op betaalwateren kan je hier letterlijk en figuurlijk brokken mee maken aangezien er vaak weinig witvis/brasem rondzwemt.
(Voor)voeren doe ik wel met mondjesmaat. Enerzijds voor het vertrouwen, anderzijds bepaalt het weerbeeld hierover. Met (aankomende) zachte temperaturen voer ik zeker voor. Dat houdt dus (ook) in dat ik het weer nauwlettend in de gaten houd. Hierop baseer ik me vooral.
Welk type winterwater bevis je graag, makkelijk of de hardere wateren?
De laatste jaren bevis ik vooral wateren waar de kans op een aanbeet reëel is. Gewoon om het feit dat ik in de winter actie wil krijgen. Het is uiteraard niet zo dat ik elke week karpers vang maar ik wil de kans vergroten. Van de rivier tot kanalen over kleinere wateren. Overal is er een kans op een winterkarper maar je zal wel moeten zoeken.

Heb je op plassen een aantal tips waar je karpers kunt verwachten in de winter?
Dat is volledig verschillend van water tot water. Je hebt wateren waar de wind enorm belangrijk is (ook in de winter), langs de andere kant heb je wateren waar je juist geheel uit de wind moet vissen. De ondiepe wateren zijn vooral onderhevig aan zware weersveranderigen zoals een storm of warme Atlantische oceaanlucht.
Daar reageren de karpers enorm op en zoals ik al eerder schreef in een voorgaande vraag, probeer ik hier op in te spelen door het weer nauwlettend in de gaten te houden.
Als ik de karpers vind, ga ik zeker vissen/voeren in die zone. Dat kan van jaar tot jaar verschillen maar ook door de hengeldrukte die er op dat moment heerst. Vaker meegemaakt dat ik (of anderen) ze vinden en ook vangen om de sessie later helemaal niets meer te vangen.
Deze materie is zeer belangrijk om te noteren want hier kan je later zeer goed op inspelen. Karpervissen is voor mij dan ook veel meer dan een hengeltje uitwerpen en in je stoeltje te gaan zitten wachten. Wat denk je van observeren? Ja hoor, een vergeten detail voor velen maar het kan echt een enorm verschil maken tussen vangen en/of blanken. Don’t forget, even in winter!
Vis je graag in het donker of kun je middels bijvoorbeeld voorvoeren de aastijden ook verplaatsen naar daglicht?
Vroeger dachten we dat we met voorvoeren de vissen op een bepaald tijdstip konden laten azen. Tenminste dat dachten we en ging toen beter omwille van het feit dat er minder mensen visten in de winter. Tegenwoordig is het in de winter ook behoorlijk druk aan vele wateren waardoor je die denkende lijn niet kan doortrekken.
Nu, zoveel jaren later ben ik totaal niet overtuigd van het voeren op een bepaald tijdstip en dan de vissen gaan vangen in dat tijdsbestek. Aastijden kunnen per water verschillen en zelfs op hetzelfde water verschillen de aanbeten van zone tot zone. Dus dat is puur ervaring die je moet zien op te bouwen.
Wordt er in België niet zodanig gestort in de herfst dat de wintervisserij daar enorm onder lijdt?
Dat hangt van water tot water af. Op sommige wateren zijn de vissen in de vroege herfst al zodanig vol dat ze amper nog eten. Dat komt omdat op die wateren stevig is gevoerd in de zomer. Hier is het vaak “de kunst” om geen onnodige tijd te verliezen in die periode maar wel terug te komen op de momenten dat er een warmere periode in de winter zich voordoet.
Dat zijn dé ideale momenten om uit te pakken. Dat heb ik in het verleden meermaals meegemaakt alsook gemerkt met een aantal vrienden van mij.

Welke effect heeft een periode van ijs op jouw visserij?
Ijs op het water betekent vaak “het einde” van de vangsten. Zeker op diepere wateren gaat de natuur in slaapmodus alhier. Op ondiepe wateren daarentegen heeft dat een veel minder effect en gaan de vangsten zeker niet afnemen. Althans dat heb ik in het verleden ervaren waardoor juist dit de ideale wateren blijken te zijn waar je ‘s winters je ding kan doen en blijven doen.
Heb je nog gouden (of kouden) wintertips?
- Zorg dat je montages ‘juist’ liggen, dus zeer secuur. Het kan soms op een halve meter aankomen.
- Vergeet de ondiepe zones niet op diepe wateren!
- Bevis je een nieuw water of een nieuwe zone van een water? Geef die stek van minimaal 24 uur de kans! Ze leer je de aastijden kennen.
- Schrijf je bevindingen nauwkeurig op want in de winter is ieder detail belangrijk!
- Geniet van deze mooie tijd aan het water en leg jezelf geen druk op. Karpervissen is een hobby of passie en geen zaak van moeten. Enjoy!
Reageer