Home » Wintervissen met Kevin Diederen
Karper

Wintervissen met Kevin Diederen

Wanneer de temperaturen dalen en het water kouder wordt, laten veel vissers hun hengels liever in de schuur staan. Toch zijn er fanatiekelingen die steevast de waterkant blijven bezoeken. En met succes! Een van hen is Kevin Diederen. Dankzij zijn jarenlange ervaring weet hij in de ijzige wintermaanden zijn kansen te maximaliseren.

Benieuwd hoe hij omgaat met de uitdagingen van lage temperaturen, ijzige wind en taaie visomstandigheden? Lees verder en ontdek hoe Kevin zijn wintervisserij vormgeeft, en laat je inspireren om zelf ook in de winter de waterkant op te zoeken.

De winter kan niet alleen erg koud maar ook erg mooi zijn.

Begin jij in de herfst al met het voorbereiden van je winterstrategie?

Helaas woon ik in een regio waar de hengeldruk zo hoog is dat het op de interessante wateren eenvoudigweg niet mogelijk is om iets goed voor te bereiden. Een stek vanuit het najaar aanvoeren en de vis als het ware aan de praat houden klinkt mooi maar is voor mij ook niet echt een mogelijkheid.

Ook is het zo dat ik voor mijn werk bij Korda regelmatig uitstapjes heb zoals bijvoorbeeld even ergens een paar dagen vissen voor een vlog. Dat is dus al een tweede obstakel als je echt zou willen gaan voeren. Want de regelmaat is op die manier al snel verloren.

In de praktijk vis ik dan ook vooral zo lang mogelijk door op de iets meer uitdagende wateren. En als deze op een bepaald moment stil vallen schakel ik over naar andere opties.

Een december dertiger van een zwaar bevist circuitwater.

Welk aas gebruik je graag?

De winterse aaskeuze is voor mij zeer situatie afhankelijk. Zo vis ik de kortere sessies vaak op wateren waar je echt duidelijke ‘holdings’ hebt waar de vissen een groot deel van de tijd doorbrengen. Tijdens een paar uurtjes vissen op zo’n stek kan een opvallend en mega attractief haakaasje een absolute killer zijn.

Single geviste pop-ups hebben zich al jarenlang bewezen in de winter.

Maar tijdens een meerdaagse sessie op bijvoorbeeld een betaalwater waar niet te veel witvis zit grijp ik ook graag naar sweetcorn uit blik, gekiemde hennep en de steeds populairder wordende maden.

Maden zijn de laatste jaren (terecht!) populair geworden.

Een meer standaard visserij met boilies doe ik enkel als ik een situatie verkeer waarin ik weet of het vermoeden heb dat de vis actief aast en ik tegelijk ook rekening moet houden met de aanwezige witvis.

Goed oplosbare liquids geven je haakaas echt een boost.

Welk watertype heeft je voorkeur in de winter?

Ik denk dat een van mijn sterke kanten als visser is dat ik met een realistische bril op kijk naar mijn mogelijkheden. Zo heb ik de vorige winter ook een deel van mijn vistijd gespendeerd aan het statisch vissen op snoek en dat betekent natuurlijk dat je al een portie van je mogelijkheden kwijt bent.

Om dan toch nog af en toe met een karper aan de stok te krijgen is het slim om te kiezen voor een wat hoger bezet water. Met enige regelmaat een beet is voor mij leuker dan een hele winter afzien voor hopelijk die ene dikke vis.

Vis je ’s winters ook wel (statisch) stalkend?

Tijdens de afgelopen jaren speelde mijn wintervisserij zich volledig achter beetmelders af. Maar het was deels nog steeds een relatief actieve visserij. Als ik geen idee heb waar de vis zich bevind hanteer ik graag een mobielere aanpak waarbij ik zelf naar de vis zoek.

Deze massieve spiegel kwam tijdens een vooraf voorspeld aasmoment!

Maar eenmaal een winterse holding gevonden is het een ander verhaal. Omdat ik heb gemerkt dat aasperiodes in de winter over het algemeen kort en voorspelbaar zijn probeer ik die op het juiste moment op de juiste plek door te brengen.

Soms betekent dat in het geval van nachtvissen dat ik in de avond arriveer en dus mijn spullen goed leg op een plek waar de vissen liggen maar ik uit ervaring weet dat een aanbeet bij het krieken van de dag volgt.

Bij het krieken van de dag, hét moment.

Welk type (winter)rig adviseer je?

De rigs die ik gebruik worden bepaald door de omstandigheden en niet het seizoen waar ik mee te maken heb. Dit is puur gebaseerd op mijn eigen praktijkervaring. Zo vis ik pop-ups graag op een spinner of chod rig en is deze hetzelfde qua opbouw als de rest van het jaar.

Een door mij veel gebruikte wafter rig gebruik ik bijvoorbeeld in het najaar met een 15mm wafter en in de winter met wat plastic Fake Food mais over een paar handen sweetcorn. De zogenaamde mechanics van de onderlijn hebben zich bewezen en ik heb zelf ook nog niet echt de behoefte gehad om ineens met andere haken of iets dergelijks aan de slag te gaan.

De rigs die ik gebruik worden bepaald door de omstandigheden.

Wel is het belangrijk om te vermelden dat ik van mijzelf al echt veel belang hecht aan scherp vissen. Zo vis ik bij voorkeur met mega scherpe haken en moet echt alles tot in de puntjes kloppen. Als laatste rigpunt wil ik ook de zigrigs nog aandacht geven. Want juist als tegen het einde van de winter het water volledig afgekoeld is, de dagen weer beginnen te lengen en je dus te maken krijgt met een opwarmfase richting het voorjaar kunnen deze goud waard zijn.

Kijk maar eens hoeveel tijd karpers juist dan op half water doorbrengen.

Mede dankzij het zachte weer was de Franse januari veertiger binnen enkele uren al de klos!

Hoe kleed en verwarm jij je?

Laagjes! Dat is de sleutel tot comfortabel wintervissen. Door je outfit op te bouwen met allerlei dunnere lagen die je naar wens aan en uit kan trekken kan je eenvoudig aanpassen aan de omstandigheden. En daarbij bedoel ik niet alleen de temperatuur of mogelijke neerslag maar ook je eigen activiteiten.

Niks is vervelender dan een dik warmtepak aanhebben en zwetend met alle spullen naar je stek lopen om daar vervolgens weer door je inmiddels klam geworden kleding snel af te koelen.

In deze omstandigheden wil je goed gekleed zijn!

Door te werken met bijvoorbeeld een thermo onderlaag, fleece gevoerde broek, trui, jas en indien nodig een water en winddichte buitenste laag kan je dat eenvoudig voorkomen en hoef je zelfs zonder kachel niet in de kou te zitten.

Omdat het merendeel van mijn wintersessies een enkele dag of nacht zijn maak ik zelf overigens geen gebruik van een kachel. Als ik kijk naar de beperkte uitrusting die ik met mij meeneem dan vind ik ook een kachel al snel een hoop gedoe. Wellicht dat ik er wel eentje aan ga schaffen voor de meerdaagse sessies in het buitenland.

Zo’n winterfoto die iedereen wel in zijn album wilt!

Een goede slaapzak is overigens goud waard. En deze hoeven zeker ook niet gelijk mega dik en ‘voor het oog’ warm te zijn. Uit ervaring weet ik dat het echt de moeite waard is wat extra geld uit te geven. Mocht je een slaapzak hebben die kwa warmte op het randje is dan is het ook raadzaam om eens te kijken naar een water en winddichte bedchair cover.

Zelf heb ik in de loop van de jaren diverse uitvoeringen gehad en allen waren ze voorzien van een extra voering die zorgt voor een stukje isolatie. Doordat dit weer warme lucht vast zal houden merk je echt een verschil. En als je er dan ook nog een warme kruik aan toevoegt ga je heerlijk slapen!

Over de auteur

Kevin Diederen

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen