Home » De wereld van de barbeel (1)
Witvis

De wereld van de barbeel (1)

De barbeel is een krachtige en mysterieuze vis die steeds populairder wordt onder sportvissers. Door de verbeterde waterkwaliteit heeft deze vissoort zich opnieuw verspreid over de Nederlandse rivieren, waar hij met zijn sterke runs en felle gevechten een ultieme uitdaging vormt. In deze serie informatieve artikelen duiken we dieper in de wereld van de barbeelvisserij. Van de leefomgeving en kenmerken van de Barbus barbus tot de beste technieken, materialen en strategieën om deze bijzondere vis succesvol te vangen. Of je nu net begint met het vissen op barbeel of wat meer ervaren bent, hier vind je alles wat je moet weten over het vissen op barbeel!

Stand van zaken

De barbeel is de afgelopen 20 jaar “herontdekt” door de sportvisser. Doordat de waterkwaliteit verbeterd is, een belangrijk gegeven voor de barbeel, is deze vissoort weer te vinden in de grote Nederlandse rivieren. En meteen, als een olievlek, heeft hij zich verspreid over alle rivieren en riviertjes die met de Waal en de IJssel in verbinding staan. Sterker nog, zelfs in stilstaande wateren komt de barbeel al voor, zoals blijkt uit vangstmeldingen van enkele barbelen in de haven van Medemblik.

De barbeel kenmerkt zich door o.a. de vier baarddraden.

Tot ongeveer 15 jaar na de Tweede Wereldoorlog kon je in Nederland op elke rivier goed barbeel vangen. Daarna werd deze vis teruggedreven door de sterke vervuiling, veroorzaakt door de grote chemische fabrieken die rechtstreeks in de Rijn en de Waal mochten lozen. Alleen in Limburg, in de Grensmaas, is de barbeel al langer bekend en goed vangbaar. Ook andere kleine riviertjes, zoals de Geul, Swalm en Roer, worden al langer bewoond door de barbeel.

Er werd niet veel bekendheid aan deze vis gegeven, en zo kon het gebeuren dat er maar weinig sportvissers waren die zich uitsluitend toelegden op het vangen van barbeel. Daar is de laatste jaren veel verandering in gekomen. Doordat de barbeel veel voorkwam en ook goed vangbaar was en is, groeide de belangstelling voor deze – voor velen – nieuwe vissoort snel.

Grote vinnen en prachtige kleuren.

Gegrepen voor het barbeelvirus

Ook ik werd meteen gegrepen door het barbeelvirus, een woord dat onlosmakelijk verbonden is met deze vis. Sinds mijn eerste contact met de Barbus barbus heb ik al mijn andere disciplines laten vallen en me volledig op deze vis gestort. In korte tijd leerde ik veel over de barbeel: zijn gewoontes, zijn eigenaardigheden en zijn aasgedrag. De barbeel en alles eromheen werden een ware passie, en ik weet nu, sinds ongeveer 20 jaar, wat ik altijd gemist en gezocht heb in de hengelsport.

Want wat maakt het barbelen zo aantrekkelijk? De enorme kracht die deze vis onder water teweegbrengt. De klappen op de top van de hengel, de gigantische runs die de molen te verwerken krijgt. Kortom, de strijd en de passie die deze vis losmaakt. Het vergt niet alleen veel van je materiaal, maar soms ook van jezelf. Toch, als alles goed op elkaar is afgestemd, kan er normaal gesproken weinig misgaan.

De onderstandige bek is goed te zien.

De barbeel zelf

Voordat ik daar meer over vertel, wil ik eerst een korte introductie geven over de barbeel. Deze vis, een familielid van de karperachtigen, komt voor in snelstromende rivieren met een kiezelbodem. Het is een zeer gestroomlijnde vis die zich op de bodem van de rivier ophoudt. Zijn lange borstvinnen maken het mogelijk om zich daar moeiteloos staande te houden. Twee belangrijke kenmerken zijn de vier baarddraden en zijn onderstandige bek.

Naar mijn mening is het barbeelvissen een combinatie van feedervissen en karperen. Dit bedoel ik in de breedste zin van beide begrippen. Zowel met feeder- als met karpermateriaal kun je de barbeel succesvol belagen. De snelheid van het vangen en de aanbeten die je bij het feederen kunt ervaren, evenals het engelengeduld dat soms nodig is bij het karpervissen, spelen een rol bij het vangen van barbeel. Zowel feeder- als karpertechnieken zijn toepasbaar in de barbeelvisserij.

Houd er echter altijd rekening mee dat je vist met een safety clip, zodat de vis bij lijnbreuk snel verlost is van het lood of de korf.

Kracht, uitstraling en snelheid; de barbeel ten top!

De barbeel die we in de Nederlandse rivieren tegenkomen, is de Barbus barbus en wordt doorgaans 70 tot 75 cm lang. Soms vang je een grotere, en met circa 7 kilo heb je een topgewicht. Toch is de gemiddelde lengte die je vaak vangt ongeveer 60 cm, met een gewicht van 4 à 5 pond. Barbelen van boven de 90 cm zijn een unicum.

Niet alleen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen wordt zelden een barbeel van boven de 90 cm geregistreerd. Gezien de kennis en ervaring die ik nu heb, ook uit andere landen, is een barbeel van rond de 70 cm al erg groot.

Over de auteur

Frans Vogels

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen