Home » IJSKOUDE KANALEN
Witvis

IJSKOUDE KANALEN

Hoewel we ondertussen alweer reikhalzend uitkijken naar het voorjaar, zal je als niet te stoppen liefhebber van vissen ook moeten dealen met het koude jaargetijde. En dat hoeft zeker niet vervelend te zijn! Ik neem je mee naar een kanaal waar je te maken hebt met scheepsvaart en variabele waterstanden en laat je zien dat je ook in de winter een visje kunt vangen!

De visserij in veel van de bekende havens valt de laatste jaren een beetje tegen. Op veel plaatsen lijkt minder voorn aanwezig dan we in het verleden gewend waren. En daar waar wel vis lijkt te huizen, houden deze zich zeer geconcentreerd op tussen steigers of boten om zichzelf te beschermen tegen vraatzuchtige vogels.

Een bekend winters aangezicht.

Wat precies de reden is voor de aanwezigheid van minder voorn blijft gissen: Minder vis? Minder kou? Hogere watertemperaturen op het open water?

Voor Mij is dat een reden om mij meer op de feedervisserij te blijven richten. Naast de visserij op grote en diepe plassen kun je ook op de grotere kanalen met een scheepvaart functie vaak midden in de winter nog prima een visje vangen.

De sluizen in de kanalen en de aanwezigheid van schepen die blijven varen, zorgen voor de nodige reuring waardoor ook de aanwezige vissen actief moeten blijven.

Het ‘benedenkanaal’.

Twentekanaal

Vanaf Almelo en Enschede lopen twee gedeeltes kanaal die bij Goor samenkomen en als één kanaal verder gaat richting de monding aan de IJssel. Bij Eefde bevindt zich de laatste, of eerste sluis, het is maar van welke kant je het bekijkt. Deze sluis maakt het mogelijk voor de vrachtschepen om het metershoge verschil te kunnen overbruggen tussen IJssel en het Gelderse en Overijsselse achterland.

Vanaf de Eefdese sluis tot aan de monding bij de IJssel liggen nog enkele kilometers kanaal. Het waterpeil van dit deel is afhankelijk van het peil van de IJssel en juist dit kan zeer interressant zijn.

Hoog water op de rivier is voor veel vis aanleiding om een rustigere omgeving op te zoeken. De oevers van dit ‘Benedenkanaal’ zoals het in de Zutphense volksmond heet, zijn voorzien van basaltkeien met daaromheen hoge schuine dijken. Hierdoor kan het water meters opkomen terwijl je er nog steeds comfortabel kunt vissen.

Aan weerszijden van het kanaal zie je de dijken liggen.

Zou het water over de dijk komen dan zou heel Zutphen en omgeving onder water lopen maar dat is gelukkig niet aan de orde. Juist dit gedeelte beneden de sluis is leuk viswater voor de winter.

Grillige visserij

Het constant wisselen van waterpeil heeft grote invloed op de visserij op het kanaal. Komt het water snel op, dan kun je extra vis vanaf de rivier verwachten. Of, en hoelang die blijven hangen, dat weet je nooit wanneer het water eenmaal weer zakt.

Soms zijn er brasems, soms juist weer voorn, je weet het feitelijk nooit. Dat maakt de visserij altijd wel interessant maar ook grillig. Voert de IJssel smeltwater aan? Dan is de watertemperatuur in het kanaal ook extra laag, dat kan de aanwezige vis traag en voorzichtig maken.

Secuur vissen is dan de beste optie.

Vis je secuur? Dan is er zeker een visje te vangen!

Januari 2025

De feestdagen en de jaarwisseling zijn net achter de rug wanneer ik met Jan het kanaal bezoek voor een winterse sessie. Na een nachtje met lichte vorst volgt er een dag met temperaturen net boven nul. De zwakke zuidwesten wind komt uit de rug dus daar heb je geen last van achter de hoge dijk.

Het waterpeil is de dagen voorafgaand behoorlijk gezakt na een periode van hoog water en lijkt zich te stabiliseren, de stenen langs de oever komen inmiddels weer boven het wateroppervlak uit na wekenlang niet zichtbaar te zijn geweest.

Aanpak

De sluis van Eefde is volop in bedrijf en zorgt regelmatig voor wat stroming in beide richtingen. De passerende schepen varen doorgaans midden door het kanaal, in de brede vaargeul. Zeker op drukke dagen kun je dat gedeelte beter mijden om te vissen, dan blijven er twee opties over, een korte lijn of richting de rand met stenen aan de overzijde van het kanaal.

De stenen zijn weer goed zichtbaar.

Komen de stenen boven het water uit dan vis je met de feeder op een meter of 20 altijd ruim voorbij de stenen onder water. Het zelfde geldt uiteraard voor de visserij richting de overzijde al kun je er aan die kant voor kiezen om zo kort mogelijk tegen de stenen te vissen.

Waar je aan je eigen kant vast zou komen te zitten bij het indraaien kun je tegen de overzijde probleemloos tegen de stenen vissen. Juist die rand van stenen is een plek waar natuurlijk voedsel blijft liggen en dat weten de vissen uiteraard ook.

De kortste afstand maakt licht vissen effectiever omdat je minder lijndruk hebt dan wanneer je op een grotere afstand vist.

Licht en scherp

De omstandigheden lijken niet optimaal deze dag, afgaand en bruin water ziet er niet aanlokkelijk uit om te vissen. In ieder geval geen omstandigheden om veel voorn te verwachten, die houden niet zo van zanderig water.

Kleine korfjes worden gebruikt om zo compact mogelijk te voeren.

De 11ft Superlight SuperaX feeders worden voorzien van de lichtste topjes, de molens zijn uiteraard gevuld met gevlochten lijn. De nylon voorslag wordt ingekort tot een meter of 4 voor een zeer directe beetregistratie.

De onderlijn is 12/00 met een haak 18, de standaard lengte van één meter wordt ingekort naar 70 centimeter om te beginnen. De korfjes zijn klein, zowel gaas als plastic, om niet te veel en vooral zo compact mogelijk te kunnen voeren.

Hoe compacter je de stek kunt houden, hoe meer kans op een aanbeet van de voorzichtige vissen. Te veel voer en aas zal zich ook nog meer gaan verspreiden door passerende schepen en dat wil je niet.

Wat voeren je?

Ook wanneer je voorzichtig wilt vissen, zul je wat aas moeten voeren naast het te gebruiken grondvoer. Met alleen voer is het moeilijk om vissen vast te houden op je stek. Met voer trek je ze aan maar juist de partikels houden ze bezig.

Gekiemde hennep, casters en pinkies!

Ik gebruik naast de bekende aassoorten zoals wormen, casters en pinkies ook graag gekiemde hennep voor deze winterse visserij. Hennep kun je relatief veel voeren zonder de vis te overvoeren en de zwaardere korrels blijven goed liggen bij de extra stroming door sluis of scheepvaart.

Kies eveneens een niet te grof en wat donkerder gekleurd voertje om te voorkomen dat je de vis te snel verzadigt. Met het gebruikte aas kun je variëren om je aan te passen aan de omstandigheden. Bij de start gaat er slechts een klein plukje aas in de korf, pas wanneer blijkt dat er voldoende vis aanwezig is die wil azen, ga je de hoeveelheid opvoeren om ze bezig te houden.

Een niet te grof, donker voertje.

Voor een forcerende aanpak is het nu niet het juiste jaargetijde, dit werkt zelfs tegenovergesteld. In de winter kan het goed zijn dat de vissen maar een kort gedeelte van de sessie willen azen en dan moet je zo optimaal en efficiënt mogelijk te werk gaan.

Snelle respons

Met drie korfjes, voorzien van een klein beetje aas, wordt de stek op gang gebracht en op het haakje 18 komen drie pinkies om te beginnen. Met pinkies kun je alles vangen, van het kleinste voorntje tot een dikke brasem.

Een nummertje 18 met drie pinkies.

Reeds bij de tweede inzet verraadt een minuscuul beweginkje op de top de aanwezigheid van vis. Dat is een goed teken!

De volgende worp resulteert daadwerkelijk in een aanbeet, een typische voorzichtige winterbeet. De top loopt langzaam een paar centimeter krom en blijft staan, niet afwachten en onmiddellijk de haak zetten. Even later ligt er een mooie bliek in het schepnet. De perfecte start van een winterse sessie.

Geduld

Nu je eenmaal weet dat er vis op je stek ligt, kun je het ritme van inwerpen vertragen en de trage vissen rustig de tijd geven om je aas te inspecteren en te pakken. Na het inwerpen kun je gerust 10 minuten of langer wachten op een aanbeet voordat je weer indraait. Een stopwatch kan je helpen om te klokken hoe lang het gemiddeld duurt voordat een vis het aas pakt, meten is weten.

Pas wanneer verdere aanbeten uitblijven, kun je er voor kiezen om een paar extra worpen te maken om meer leven op de stek te krijgen. Wanneer je ervoor kiest om je korf langer te laten liggen, kan het geen kwaad wat extra aas toe te voegen.

Pinkies en casters vangen niet alleen witivs!

Het is wel zaak om de vissen van voedsel te blijven voorzien. Om de juiste balans te vinden, kun je stellen dat je bij een hoger werpritme kiest voor een klein korfje en bij het langer wachten een iets grotere korf neemt. Zo breng je steeds voldoende, maar niet te veel aas en voer.

Prima visdag

De visserij deze winterse dag blijkt achteraf beter dan vooraf verwacht. We vangen met regelmaat een mooie vis. Voornamelijk blieken maar ook enkele serieuze brasems, een paar windes en forse baarzen.

Het geduld beloond!

Het was wel zaak om klein haakaas te kiezen. Groter aas zoals een trosje maden of een mestpier levert wel reactie op maar het blijft bij aftasten. Drie pinkies op een klein haakje is veruit het beste aasje van de dag. Een enkele caster met een pinkie is ook goed voor een aantal vissen in het net.

Het resultaat van een fraaie dag wintervissen!

Eenmaal gearriveerd op de stek, blijven de beten niet lang uit maar na het verstoren door een flinke vrachtboot of opduikende aalscholver duurt het wel lang voordat de vissen weer terug keren op de stek.

Een typisch dagje winters feederen, geduld en doorzetten wordt beloond.

Ook Jan mag niet klagen!

Over de auteur

Jan-Willem Nijkamp

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen